Το πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής κατηγορίας (μερικές φορές αναφέρεται και σαν Περιφερειακό Πρωτάθλημα) περιλαμβάνει ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα σε 10 ομίλους που έχουν καταρτιστεί με κυρίως γεωγραφικά και ταξιδιωτικά κριτήρια (για παράδειγμα, ένας όμιλος το 2005-2006 έχει όλες τις ομάδες της Κρήτης που δε χρειάζεται να φύγουν από το νησί για κανένα ματς).  Οι πρωταθλητές κάθε ομίλου ανεβαίνουν στην Γ Έθνική.

Μετά την Δ' Εθνική υπάχουν 53 ΕΠΣ (ΕΠΣ = Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων).  Αξίζεi να σημειωθεί ότι 4 είναι στην περιoχή του νομού Αττικής (Αθήνα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική και Πειραιάς) και ότι τέσσερα ονόματα τοπικών ενώσεων είναι παραδοσιακά (η ΕΠΣ Μακεδονίας έχει μόνο σωματεία Θεσσαλονίκης, η ΕΠΣ Ηπείρου έχει σωματεία από το νομό Ιωαννίνων, η ΕΠΣ Θεσσαλίας έχει τα σωματεία του Βόλου και η ΕΠΣ Θράκης τα σωματεία Ροδόπης).  Δύο ομάδες ανεβαίνουν στην Δ' Εθνική από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Μακεδονία (οι πρώτες τρεις ΕΠΣ που ιδρύθηκαν) και μία ομάδα από όλες τις άλλες ενώσεις.  Μερικές ΕΠΣ έχουν αγώνες κατάταξης και πλέιοφ για να αποφασίσουν ποια όμαδα θα ανέβει.  Οι περισσότερες ΕΠΣ έχουν Α, Β και Γ τοπικές κατηγορίες, με μερικές εξαιρέσεις (για παράδειγμα η Μακεδονία έχει 4, τις Α1, Α, Β και Γ).

Από τις 159 ομάδες το 2005-2006, η κάθε ΕΠΣ έχει από 1 μέχρι 10 (εκτός από την ΕΠΣ Σάμου που δεν έχει καμία ομάδα).  Η ΕΠΟ υποβίβασε στα τοπικά πρωταθλήματα 3 ομάδες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα (την ΑΕ Φαιάκων από την ΕΠΣ Κέρκυρας, τον ΑΟ Κεφαλληνίας από την ΕΠΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης και τον Πολυκράτη από την ΕΠΣ Σάμου).

1 με 10 ομάδες     Αθήνα
1 με 8 ομάδες       Μακεδονία
2 με 6 ομάδες       Ηράκλειο,  Πειραιάς
3 με 5 ομάδες       Κοζάνη, Λάρισα, Σέρρες
13 με 4 ομάδες     Αιτωλοακαρνανία, Ανατολική Αττική, Δράμα, Δυτική Αττική, Ηλεία, Ημαθία, Θεσσαλία,
                              Λασίθι, Μεσσηνία, Πέλλα,  Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Χαλκιδική
9 με 3 ομάδες       Αχαϊα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, 'Ηπειρος, Καρδίτσα, Κόρινθος, Πιερία, Τρίκαλα, Χανιά
12 με 2 ομάδες     Αρκαδία, 'Εβρος, Εύβοια, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Θράκη,
                              Καβάλα, Κυκλάδες, Λέσβος, Φωκίδα, Χίος, Ξάνθη
11 με 1 ομάδα       Αργολίδα, 'Αρτα, Γρεβενά, Ευρυτανία, Καστοριά, Κεφαλονιά-Ιθάκη, Κέρκυρα,
                              Kιλκίς, Λακωνία, Φθιώτιδα, Φλώρινα
1 με καμία ομάδα  Σάμος

Δ' Εθνική 2005-2006     Ομάδες κάθε ΕΠΣ      Οι 10 όμιλοι
Για οποιοδήποτε σχόλιο/διορθώσεις/προτάσεις η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι mm05webteam@mscmultimedia.co.uk
Document made with Nvu Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.